Coteq stopt energiediefstal van 42 hennepkwekerijen

In Almelo, Goor en Oldenzaal, het verzorgingsgebied elektriciteit van Coteq Netbeheer, zijn het afgelopen jaar in totaal 44 hennepkwekerijen opgerold.

Bij 42 van die kwekerijen is illegaal stroom afgetapt en daarmee energie gestolen van het elektriciteitsnet. In totaal werd er voor 850.197 Kwh aan elektriciteit gestolen.

Veiligheid en betrouwbaarheid

Voor Coteq zijn er meerdere redenen om de bestrijding van deze vorm van criminaliteit serieus aan te pakken. De belangrijkste is dat Coteq wil voorkomen dat de veiligheid en de betrouwbaarheid van het net en de woonomgeving van klanten wordt aangetast. Voor hennepkwekerijen wordt namelijk vaak illegaal stroom afgetapt en dus gerommeld met de elektriciteitsinstallatie. Hierdoor kan brand, kortsluiting of een storing ontstaan. Daarbij komt dat energiediefstal veel geld kost. Coteq vindt het belangrijk deze kosten terug te dringen en het net veilig en betrouwbaar te houden.

Landelijke cijfers

In 2017 werden in heel Nederland bij bijna 3300 hennepkwekerijen energiediefstal gestopt.
Deze hennepkwekers hadden samen zo’n 125 miljoen kWh aan elektriciteit gestolen. In totaal zijn er naar schatting zo’n 30.000 hennepkwekerijen in Nederland, die elk jaar bijna 1 miljard kWh aan elektriciteit stelen. Dat is meer dan alle huishoudens in Rotterdam in een jaar verbruiken.

Mogelijke energiediefstal melden

Coteq roept haar klanten op energiediefstal te melden. Om zo samen gevaarlijke situaties te voorkomen. Omwonenden kunnen helpen bij het signaleren en opsporen van hennepkwekerijen. Iedereen die iets verdachts ziet of ruikt, kan dat melden bij de politie (0900- 8844) of Meld Misdaad Anoniem (0800 – 7000). Lees hier hoe een woning waar mogelijk hennep wordt geteeld te herkennen is.