Geen grijs gietijzeren gasleidingen bij Coteq Netbeheer

Op 6 juni 2019 heeft het Openbaar Ministerie de resultaten bekend gemaakt van het onderzoek naar de explosie in de Jan van der Heijdenstraat in Den Haag op 27 januari van dit jaar. Een ernstig ongeval, dat voor de bewoners van het pand grote persoonlijke gevolgen had.

Het OM constateerde dat er geen verantwoordelijke aan te wijzen is voor de explosie. Oorzaak van de explosie is vermoedelijk een scheur in een gasleiding van het materiaal grijs gietijzer. Hoe de scheur heeft kunnen ontstaan is niet duidelijk. Toezichthouder SodM (Staatstoezicht op de Mijnen) kondigde vandaag aan samen met de netbeheerders aanvullend onderzoek te gaan doen.

Vervanging grijs gietijzerenleidingen in 2013 afgerond

De netbeheerders vervangen gasleidingen van grijs gietijzer sinds tien jaar versneld. Coteq Netbeheer heeft deze vervanging in 2013 afgerond. Er zijn dus geen gasleidingen van het materiaal grijs gietijzer meer aanwezig in het Coteq-netwerk.  

Preventie van gaslekken

Netbeheerders zijn altijd bezig het gasnet zo betrouwbaar en veilig mogelijk te houden. Zo speuren we dagelijks met zeer gevoelige apparatuur naar kleine gaslekken. Minimale gaslekken kunnen zo in een heel vroeg stadium worden aangepakt.

De meeste gaslekken worden in Nederland veroorzaakt door graafschade bij werkzaamheden. Daarom wijzen de netbeheerders aannemers en consumenten er in campagnes al jaren op dat bij graafwerkzaamheden een zogenoemde ‘klic-melding’ bij het Kadaster moet worden gedaan, om schade aan kabels en leidingen te voorkomen.

Bel het storingsnummer bij vermoeden van een gaslek

We begrijpen dat mensen door de explosie in Den Haag bezorgd zijn. Het risico van een explosie is echter zeer klein. Het netwerk is veilig en wordt regelmatig gecontroleerd en goed onderhouden. Het incident toont wel aan dat gaslekken heel serieus zijn. Ruikt u gas of vermoedt u een gaslek? Bel het landelijke storingsnummer 0800-9009.