Het TF-signaal verdwijnt 1 juli: wat betekent dat precies?

Het uitzenden van het toonfrequent-signaal (TF) stopt 1 juli 2021. En die datum komt al weer snel dichter bij! Mocht je dit gemist hebben, dan is het goed om te weten dat je vanaf die datum met een zogeheten conventionele elektriciteitsmeter geen gebruik meer kunt maken van het dubbeltarief. 

Het stoppen van het TF-signaal

De 'oude' conventionele meter werkt met een signaal dat doorgeeft wanneer het dag- en nachttarief ingaat, het toonfrequent (TF)-signaal. Dat signaal verdwijnt vanaf 1 juli 2021. Dat betekent dat je met een conventionele elektriciteitsmeter na 1 juli helaas géén gebruik meer kunt maken van dubbeltarief, ook wel dag- en nachtstroom of hoog- en laagtarief genoemd. Heb je een slimme meter? Dan verandert er voor jou niets! 

Ontdek meer over het TF-signaal en het stoppen.

Geen dubbeltarief met conventionele meter

Misschien heb je nog een conventionele meter omdat de vorige bewoner geen slimme meter heeft geaccepteerd. Of misschien heb je een andere reden om geen slimme meter te nemen. Het is natuurlijk ook niet verplicht! We vinden het wel belangrijk dat je weet dat je door het verdwijnen van het TF-signaal met een conventionele meter vanaf 1 juli geen gebruik meer kunt maken van hoog- en laagtarief. Doe je niets, dan gaat je energieleverancier jouw verbruik tegen één tarief afrekenen. 

Gebruik blijven maken van dubbeltarief

Heb je een conventionele meter en overweeg je om gebruik te willen blijven maken van het dubbeltarief? Voel je dan vrij om gebruik te maken van ons aanbod om je huidige meter kosteloos te laten vervangen door een slimme meter. Deze nieuwe meter heeft het TF-signaal namelijk niet nodig om onderscheid te kunnen maken tussen dag- en nachtstroom. Dit vraag je via dit formulier aan.

» Wist je dat? 

 Je kunt je slimme meter `administratief uit' laten zetten als je niet wilt dat je meterstanden op afstand worden uitgelezen. Je geeft de meterstanden dan zelf door. Daarnaast kun je gebruik blijven maken van het dubbeltarief en van energieverbruiksmanagers die je rechtstreeks met een stekker aansluit op je slimme meter. Lees meer over de slimme meter op de website van de consumentenbond: consumentenbond.nl/slimme-meter.
Bekijk het antwoord op deze en andere veel gestelde vragen op: https://coteqnetbeheer.nl/Slimme-meter/FAQs#/