Continue investeren in een betrouwbare en duurzame energievoorziening

Graaf veilig

De Nederlandse bodem ligt vol met kabels en leidingen. Schade aan die kabels en leidingen raakt ons allemaal. Het gevolg: geen stroom, geen televisie of mensen in de kou. Ook zijn er elk jaar ongevallen met gasleidingen door graafschade. Ga daarom goed na waar kabels en leidingen lopen voordat u gaat graven. U kunt deze informatie opvragen bij het Kadaster.

Graven met een graafmachine of gebruik grondboor

Gebruikt u een graafmachine voor een klus? Dan bent u wettelijk verplicht een  graafmelding (KLIC-melding) te doen bij het Kadaster via Klic-online. U ontvangt informatie over waar kabels en leidingen liggen. Met de Klic-melding geeft u bij het Kadaster aan waar en wanneer u gaat graven. Via het Kadaster ontvang je van de netbeheerder alle informatie over de ligging van kabels en leidingen. Een KLIC-melding kost € 16,50.

Graven met een schop of grondboor

Gaat u graven met een schop of gaat u paaltjes in de grond slaan? Zorg dan voor een goede voorbereiding. Vaak lopen kabels en leidingen onder of naast de voordeur naar de hoofdkabel en hoofdleiding onder de straat voor uw huis. Graaf altijd heel voorzichtig, laagje voor laagje. Kabels en leidingen liggen meestal tussen de 30 cm en 1 meter diep, maar dit kan bijvoorbeeld door grondzakking of ophoging behoorlijk afwijken. Ook als u rechtstreeks paaltjes in de grond slaat bent u aan het graven. Wilt u weten waar de kabels en leidingen in de grond liggen, doe dan een Klic-melding bij het kadaster.

Meer informatie over graven in de tuin leest u in onze folder Veilig graven.

Professionele grondroerders

Het voorkomen van graafschade kan alleen door een goede
samenwerking in de keten. De KLO check & Go kaart geeft informatie over de verschillende fasen. Hierop kan u in de betreffende fase aangeven dat er conform de Richtlijn zorgvuldig grondroeren (CROW 500) is gewerkt. Download de KLO check & Go kaart via www.kabelenleidingoverleg.nl.

Agrarische grondroerders

Als agrariër mag u op eigen terrein zonder graafmelding agrarische grondbewerkingen uitvoeren tot een diepte van 50 cm. Graaft u dieper, dan is een Klic-melding wel verplicht. Het Kadaster verschaft u meer informatie.

Filmpjes over Klic