Transportcapaciteit

De groei van zonne-energie in Nederland overtreft de verwachting. Daarom zitten sommige netwerken in delen van Nederland op de maximaal beschikbare transportcapaciteit. Vanwege een sneller dan voorspelde groei is nu in Goor en heel Almelo sprake van beperkt beschikbare transportcapaciteit voor teruglevering. In Oldenzaal is nog voldoende transportcapaciteit beschikbaar.  Voor aanvragen in de gemeenten Goor en Almelo betekent dit dat aanvragen voor transportcapaciteit voor teruglevering nog maar beperkt kunnen worden toegewezen. Dit heeft overigens geen impact op kleinverbruik aansluitingen, zoals een woning waar inwoners zonnepanelen willen plaatsen.

Almelo
Almelo wordt gevoed door de hoogspanningsstations Almelo-Mosterdpot en Almelo-Urenco. We kijken samen met Enexis en Tennet hoe de capaciteit van deze stations kan worden vergroot. 

Goor
Het Overijsselse Goor wordt gevoed door hoogspanningsstation Goor. Ook hier kijken we samen met Enexis en Tennet hoe de capaciteit van deze stations kan worden vergroot. 

Zoals te zien in onderstaande afbeelding is in Oldenzaal voldoende transportcapaciteit beschikbaar. 

Groen: Er is nog transportcapaciteit voor teruglevering aan het net beschikbaar (Oldenzaal)
Geel: Er is nog beperkt transportcapaciteit voor teruglevering aan het net beschikbaar (Heel Almelo en Goor)
Rood: Er is voorlopig geen nieuwe transportcapaciteit voor teruglevering aan het net beschikbaar. (Op dit moment niet van toepassing in Coteq gebied)